Jan Wouters – De mens achter het (glas)raam

Tweemaandelijks haalt de redactie een interview van een bekende of minder bekende hovenaar van onder het stof. Tevens trachten we zijn of haar verhaal in een ruimere context te plaatsen.

JAN WOUTERS – De mens achter het (glas)raam
(deHovenaar nr. 1 – 1991)

Van bij het binnenkomen in de woning (we gebruiken met opzet niet het woord ‘huis’ omdat beide begrippen voor ons geen synoniemen, geen identieke begrippen zijn) van Jan Wouters proeft men onmiddellijk die speciale sfeer die vaak uitgaat van de ruimte waarin een kunstenaar leeft en werkt. Zoiets is moeilijk te definiëren of te beschrijven. Het is er gewoon. Men voelt het, ruikt het, proeft het als het ware. Het zijn niet alleen de meubelen, niet de decoratieve voorwerpen, het is de ziel die duidelijk aanwezig is.
Wat ook opviel, was dat we niet op zoek moesten gaan naar de mens achter de kunstenaar, iets wat men bij gesprekken met artiesten nogal vaak vaststelt. Het was de méns die ons ontving, hartelijk begroette als waren we oude bekenden, en die ons de moeite bespaarde om moeilijke of diepzinnige vragen te stellen.

De mens én spraakwaterval, kunstschilder-glazenier-professor Jan Wouters, overdonderde reeds bij de aanvang van dit interview de redacteur van de nieuwe reeks ‘deHovenaar’….

    Wil je het volledige artikel lezen, stuur dan een e-mail naar de redactie via onderstaand formulier.

    [recaptcha size:compact]