VTBKultuur: Hove, culturele en toeristische verkenningen

Op vrijdag 1 juni 2012 was er een persconferentie van vtbKultuur Hove,  in  ‘Casa di Speranza’, Kapelstraat 101 in 2540 Hove voor de voorstelling van de vtbKultuur brochure  ‘Hove, culturele en toeristische verkenningen’.

Auteur Luc Van den Weygaert stelde zelf de nieuwe (n eerste!) toeristische brochure over de gemeente Hove voor.

Waarom ? Bij een aantal mensen van de Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen leeft de idee dat de zuidelijke rand van Antwerpen –geografisch vanaf de zuidelijke Antwerpse districten tot aan de Rupel– toeristisch moeilijk te verkopen valt.

Wij beweren het tegendeel en zeggen dat men alle Vlaamse en Antwerpse gemeenten toeristisch kan verkopen. Het is enkel hoe men het aanpakt.

Onze gemeente Hove heeft op cultureel en toeristisch vlak een aantal troeven die men veel beter kan uitspelen dan vandaag het geval is. We denken in de eerste plaats aan de volkssterrenwacht Urania, de vele historische kasteeltjes en grote hoeven, de ‘aanwezigheid’ van de letterkundigen Paul van Ostaijen en René Verbeeck, de gastronomische specialiteiten als ‘de Hoofse Gaffel’ en de ‘Congoleeskes’, de groene omgeving van de gemeente en we vergeten er zeker nog een aantal op te noemen. Door Hove lopen ook een aantal fietsroutes. Heel deze cocktail van mogelijkheden kan gebruikt worden om het recreatieve dagtoerisme in de zuidelijke rand van Antwerpen meer en beter te stimuleren.

De dagrecreant moet letterlijk en figuurlijk worden uitgenodigd om in Hove langer te blijven hangen. Er zijn genoeg mogelijkheden. Toerisme is een belangrijke factor in de Vlaamse economie. Onrechtstreeks komt een goed toeristisch beleid ook de Hovese schatkist en daarmee alle Hovenaars ten goede.

De Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen richt zich vnl. op de Antwerpse Metropool. Als kleine gemeente komen we er niet echt tot ons recht.

Hove kan zich op cultureel en toeristisch vlak ook beter richten op de stad Lier met zijn Zimmertoren, gastronomie en zijn Vlaamse literatoren. Lier ligt immers vlakbij en is via allerlei fietsroutes goed bereikbaar. De omvang van de Pallieterstad is ook overzichtelijker en daarom toegankelijker.

Met deze brochure hopen we een bijdrage te leveren om onze gemeente Hove meer en beter op de kaart te zetten. Het zijn ‘verkenningen’ op cultureel en toeristisch vlak. Het werk is dus niet af, want zij die nog in het leger zijn geweest, weten dat we tijdens verkenningen bepaalde zaken zien en andere niet. Hove is een werkwoord. Er moet dagelijks aan worden gewerkt.

De brochure is ingedeeld in een aantal onderwerpen:

  • ligging en structuur
  • geschiedenis van Hove
  • bezienswaardigheden
  • Hovese culinaire specialiteiten
  • Cultuur en vrije tijd
  • Economie
  • Onderwijs in Hove
  • Hove bestaat internationaal
  • Hove omarmt Paul van Ostaijen

De brochure is educatief en populariserend voorgesteld. Mensen die over een bepaald onderwerp meer willen weten, verwijzen we via de bibliografie door naar meer gespecialiseerde werken. 

De brochure wordt verspreid bij de vtbKultuur-leden in Hove en is ook verkrijgbaar tegen 9 euro bij boekhandel ‘Punt Komma’, Kapelstraat en bij uitgeverij Succes, Kapelstraat in Hove.

We hopen dat vele Hovenaars en anderen via deze brochure hun en onze gemeente beter leren kennen, want er is hier voldoende te beleven. We eindigen met een citaat uit ‘Het Landhuis in het dorp’ van Paul van Ostaijen:  ‘want het dorp is een wereld’.

Tijdens de gezellige ‘na-babbel’ lichtte Patrick De Luca ook nog kort de noodzaak ,en de bedoeling toe van het nieuwe BIN-project – Buurt Informatie Netwerk. Een netwerk van plaatselijke informatiepunten (per wijk/straat…) voor het verhogen van de veiligheid door sociale controle.